SIKÇA SORULAN SORULAR

NAKLİYECİ DEĞİLİM, TİCARİ AMAÇLA MAL TAŞIMIYORUM BELGE ALMAM GEREKİR Mİ?

 

TC Ulaştırma Bakanlığı Karayolu Taşıma Yönetmeliği içeriğinde 39 adet belge olup, bunlardan birisi K2 Yetki Belgesidir ki; Yönetmelikte geçen hali şöyledir: Taşımacının kendi adına ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt veya taşıtlarla sadece kendi iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara ..der. Bu açıklama ile kendi ticari araçlarıyla kendi ürün ya da mallarını taşıyanlar demektir. K2 Yetki Belgesi alınması zorunludur!

 

NAKLİYECİ DEĞİLİM, ARACIMIN RUHSATINDA HUSUSİ YAZIYOR, BENİ KAPSIYOR MU?

 

Evet kapsıyor. K2 Yetki Belgesi kapsamında araçların trafik tescil belgesinde (ruhsat) ticari sıfatı aranmaz. Yalnızca K1 ve K3 türü Yetki Belgelerinde aranır.

 

TÜZEL KİŞİLİK DEĞİLİM, ŞAHIS FİRMASIYIM BENİ İLGİLENDİRİYOR MU?

 

Evet, aynı hükümler gerçek kişiler için de yani şahıs firmalarında da geçerli.

 

ÖĞRENDİĞİM KADARI İLE K2 KAPSAMINDA OLUP, İL SINIRLARI DÂHİLİNDE ŞEHİR İÇİ EŞYA TAŞIMALARINDA KULLANILAN VE TOPLAM YÜKLÜ AĞIRLIĞI 3,5 TONU GEÇMEYEN TAŞITLARLA YAPILAN TAŞIMALAR İÇİN 25.02.2008 TARİHİNE KADAR YETKİ BELGESİ BULUNDURMA ŞARTI ARANMAYACAKTIR. DOĞRU MU?

 

Evet Doğru. Fakat bununla ilgili yorumlarımıza bakınız.

 

ARACIMLA ÇOĞU ZAMAN PERSONEL BAZEN DE NUMUNE YA DA KÜÇÜK ÇAPLI MAL TAŞIYORUM. MİNİBÜS, KAMYON VEYA KAMYONET DEĞİL, YİNE DE BELGE ALMAM GEREKİYOR MU?

 

Evet gerekiyor. Personel taşımanızdan ziyade kısmen de olsa iştigal konunuz ile ilgili ürün ya da mal taşımanız halinde K2 Yetki Belgesi kapsamında değerlendirilirsiniz.

 

ŞİRKETİME/FİRMAMA KAYITLI ARAÇ/ARAÇLARLA AĞIRLIKLI OLARAK KENDİ MALIMI TAŞIYORUM, ARAÇ/ARAÇLAR BOŞ KALDIĞINDA YA DA KOMŞUM VEYA MÜŞTERİM TALEP ETTİĞİNDE BEDEL KARŞILIĞI YA DA BEDEL ALMAKSIZIN İRSALİYE VEYA FATURASI OLDUĞU TAKDİRDE BAŞKASININ MALINI DA TAŞIDIĞIM OLUYOR. NE TÜR BELGE ALMAM LAZIM?

 

Kendi iştigal konunuz dışında, kendi ürün veya malınızdan farklı ürün ya da mal veya başkasının malını taşımanız halinde, taşıma işinden gelir elde ettiğiniz varsayılır ki, K1 Yetki Belgesi aranır.

 

GERÇEK ANLAMDA VERGİ MÜKELLEFİYİM, YETKİ BELGESİNE BAŞVURDUM FAKAT 27.02.2006 TARİHİNDEN SONRA ŞİRKET KURACAĞIZ. BELGEM GEÇERSİZ Mİ SAYILACAK?

 

Hayır, belge aldığınız tarihten sonra ticaret siciline tescil edilmiş bir tüzel kişilik içinde asgari %25 oranında hisseye sahip olmanız suretiyle, gerçek kişi adına düzenlenen Yetki Belgesi yeni oluşturulan tüzel kişilik adına düzenlenebilecek ve ekstra bir ücret veya fark talep edilmeyecek.

 

KARDEŞİMLE BERABER TEK BİR ARACIMIZ VAR, TÜZEL KİŞİLİK DEĞİLİZ, RUHSAT İKİMİZİN ADINA İKİ AYRI BELGEMİ ALMAMIZ GEREKİYOR?

 

Hayır, bir adet K1 Yetki Belgesi düzenlenir, 350.-YTL ödenir.

 

BELGE BEDELİNİ BAKANLIĞIN FARKLI BİR HESAP NUMARASINA YATIRDIM, BAŞVURUM GEÇERSİZ Mİ OLDU, PARAM YANDI MI?

 

Herhangi bir nedenle belge ücretinin farklı bir hesap numarasına yatırılması neticesinde, başvurunuz kabul edilecek ve Yetki Belgesi düzenlenecek.

 

TİCARET ODASI, SANAYİ ODASINA KAYITLI DEĞİLİM, BENİM KAYDIM ZİRAAT ODASINA. K2 BELGESİ ALAMAYACAK MIYIM?

 

Ziraat Odalarına kayıtlı olanlara da K2 Yetki Belgesi düzenlenecektir.

 

25.02.2004 TARİHİNDEN SONRA İŞE BAŞLADIM, GEÇENLERDE BİR ADET KAPALI KASA KAMYONET ALDIM. 650.-YTL BELGE BEDELİ BANA DA GEÇERLİ Mİ?

 

Maalesef, yasanın çıktığı tarih olan 25.02.2004 tarihinden sonra işe başlayan gerçek ya da tüzel kişiler için, K1 Yetki Belgesi 10000.-YTL, K2 Yetki Belgesi 5000.-YTL, K3 Yetki Belgesi 5000.-YTL dir.

 

KAPALI KASA MİNİBÜSÜM VAR, YETKİ BELGESİ ALMAK İSTİYORUM AMA VERGİ MÜKELLEFİ DEĞİLİM. NE YAPMAM gerekir?

 

Vergi mükellefi olmadığınız için her hangi bir Yetki Belgesi almanız mümkün değildir. Aracı ancak binek otomobil niyetine kullanırsınız. Ancak vergi mükellefiyeti için başvurur bilahare Yetki Belgesi talep edersiniz.

 

25.02.2006 TARİHİNDEN ÖNCE YENİ BİR TİCARİ ARAÇ ALDIK. İŞLEMLERİ YETİŞMEDİ HATTA DEVAM EDİYOR VE BU ARADA ARAÇLA İLGİLİ PÜRÜZLER VAR RUHSATI NE ZAMAN ALINIR BELLİ DEĞİL. BU ARADA TC ZİRAAT BANKASINA 650.-YTL YATIRDIK DEKONT ELİMİZDE. NE YAPMAMIZ GEREKİYOR?

 

Kaybınız yok. Bu durumda olanların trafik tescil bürolarındaki gecikme veya herhangi bir nedenle taşıta ait trafik tescil belgesinin ibraz edilemeyerek yerine noter satış senedi, proforma fatura ve benzeri belgeleri ibraz etmeleri halinde başvuruları kabul edilecek, ancak Yetki Belgeleri trafik tescil belgeleri ibraz edildikten sonra düzenlenecektir. Bu işlem en geç 31.03.2006 tarihine kadar tamamlanacaktır.

 

TÜZEL KİŞİLİĞİZ, ŞİRKETİMİZİN BİR ORTAĞINA AİT ARAÇ/ARAÇLAR VAR, BU ARAÇLARI ŞİRKETİMİZİN KENDİ İŞLERİNDE KULLANIYORUZ. K1/K2 YETKİ BELGESİ İÇİN BAŞVURDUK. ORTAĞIMIZA AİT BU ARAÇLARI ŞİRKETİMİZ İÇİN ALINACAK YETKİ BELGESİNE KAYDETTİRMEK İSTİYORUZ, MÜMKÜN MÜ?

 

Mümkün değildir. Şirket ortağınız araçlarını yetki belgenizi aldıktan sonra ortağı olduğu şirketinize satacak ya da devredecek veya ortağınız münferiden vergi dairesine başvurup vergi mükellefi olacak bilahare iştigal konusu kapsamında yetki belgesi talep edecek. Doğal olarak yasanın çıktığı tarih olan 25.02.2004 ten sonra ki bir mükellefiyet olduğundan yetki belgesi için iştigal konusu kapsamında 5000 – 10000.- YTL bedel ödeyecektir.

 

27.02.2006 TARİHİNDEN ÖNCE TC ZİRAAT BANKASINA K2 YETKİ BELGESİ ALMAK İÇİN 650.-YTL ÖDEDİK. DOSYA HAZIRLAMA AŞAMASINDA İŞTİGAL KONUMUZUN ESASINDA K1 KAPSAMINA GİRDİĞİNİ TESPİT ETTİK. YATIRDIĞIMIZ BEDEL YANDI MI? YANMADIYSA 5000.-YTL FARK MI ÖDEMEM GEREKİR.

 

27.02.2006 tarihinden önce yanlış ya da doğru, bir bedel yatırmış olmanız lehinizedir. K1 için 1300.-YTL yatırmanız gerekirdi, 15.05.2006 tarihine kadar 650.- YTL daha yatırıp yine aynı süre içinde nizami dosyanızla başvurmanız gerekir. Ayrıca dosyanızı K2 talebinizle Bakanlığa verdiyseniz, yeniden başvuru formu düzenleyerek, eksik belgeleri ilave etmek kaydıyla ve beraberinde bir tashih dilekçesiyle bakanlığa tekrar başvurmanız gerekecektir.

 

25.02.2004 TARİHİNDEN ÖNCE VERGİ MÜKELLEFİYDİM. BU TARİHTEN SONRA ÇOCUKLARIM / KARDEŞLERİM / ARKADAŞIMLA BİR ARAYA GELEREK TÜZEL KİŞİLİK OLUŞTURDUK VE KENDİ İŞLERİMİZDE KULLANMAK MAKSADIYLA BİR ADET ARAÇ SATIN ALDIK. TÜZEL KİŞİLİĞİMİZ İÇİN K2 YETKİ BELGESİ BEDELİNDEKİ İNDİRİMDEN FAYDALANABİLİR MİYİZ?

 

Daha sonra kurulmuş olan tüzel kişilik içerisinde ciddi bir ortaklığınız söz konusu ise evet.

 

25.02.2004 TARİHİNDEN ÖNCE VERGİ MÜKELLEFİYDİM. ŞU AN BİR ADET ARACIM VAR KENDİ İŞLERİM İÇİN KULLANIYORUM, 25.02.2006 TARİHİNE KADAR İNDİRİMDEN YARARLANMAK AMACIYLA HİÇ BİR BAŞVURUDA BULUNMADIM, PARA YATIRMADIM VE ARACIMIN YÜKLÜ TOPLAM AĞIRLIĞI 3,5 TONU GEÇİYOR. K2 YETKİ BELGESİ İÇİN ARAŞTIRDIĞIMDA BEDELİNİN 5000TL OLDUĞUNU ÖĞRENDİM. BELGEYİ BU KADAR YÜKSEK BEDELDEN ALMAK BENİM İÇİN ZARAR; NE TAVSİYE EDERSİNİZ?

 

Sizin için en önemli kriter 25.02.2004 tarihinden önce vergi mükellefi olmanızdır ayrıca taşımacılık veya nakliyecilik yapmış olmanızda gerekmiyor. Aracınızın yere basan ağırlığı (net ağırlığı+istiap haddi) 3,5 tonu geçtiği ve tanınan süreyi geçirdiğiniz için bedel şu an sizin için 5000 YTL dır. En makul çözüm elinizdeki aracı bir süreliğine elden çıkarmanız veya tamamen satmanızdır. Yere basan ağırlığı 3,5 tonu geçmeyen bir araç satın alın ya da kısa bir süreliğine adınıza tescil ettirin. K2 Yetki Belgesi için 650 + 50 YTL ödeyerek ve nizami dosyanızla başvurarak belgeyi elinize alın. Eski aracınızı halen istiyorsanız, bir süreliğine sattığınız kişiden tekrar adınıza tescil ettirerek ve aynı işlemleri tekrarlayarak K2 Yetki Belgenize kaydettirmek suretiyle kullanmaya devam edin. Tabii ki tüm bu muameleler sırasında masrafları önceden hesaplamanız ve gider-gelir analizini iyi yapmanız gerekir

 

ŞİRKETİMİZE KAYITLI KAMYONETİMİZ VAR RESMİ BİR KURULUŞUN TAŞIMA İŞLERİNDE KULLANILMASI MAKSADIYLA İHALEYE GİRMİŞ VE YAPILAN SÖZLEŞME İLE ARACIMIZI KURUMUN KULLANIMINA VERMİŞTİK. ŞU AN BİZDEN K BELGESİ VS TALEP EDİYORLAR, AKSİ HALDE SÖZLEŞMENİN İPTAL OLACAĞINI SÖYLÜYORLAR. BU KONUDA HİÇ BİR BİLGİMİZ YOK NE YAPMALIYIZ?

 

Doğrudur. Sahip olduğunuz aracın taşımacılık faaliyetlerinden dolayı gelir elde etmeniz sebebiyle K1 Yetki Belgesi almanızı gerektirir. 25.02.2004 tarihinden önceki vergi mükellefiyseniz ve 27.02.2006 tarihine kadar indirimden yararlanmak amacıyla yasal başvurunuzu yapmadıysanız; Belge bedeli için 10000YTL ödemek zorundasınız. Diyelim ki bu bedeli yatırıp belge almak için dosyanızı verdiniz. Bütçenizi ya da ileriye dönük gelir analizini iyi yapmak zorundasınız. Çünkü takip eden iki yıl içinde araçlarınızın istiap hadlerinin toplamı yani taşıma kapasitenizi 75 tona ulaştırmanız gerekir. Kısacası; Küçük çaplı böyle bir filo oluşturmaya uygun olmayan bütçe, gelir veya düşünceniz yoksa K1 için ödenen bedelde, gereksiz ve yanlış bir yatırım olacaktır. Çünkü şartları yerine getiremediğiniz için K1 belgeniz iptal edilecektir.

 

ŞAHIS FİRMAM VAR ARAÇ/ARAÇLARIMLA TAŞIMA İŞİNDEN PARA KAZANIYORUM. K1 YETKİ BELGESİ İÇİN 27.02.2006 TARİHİNDEN ÖNCE BAŞVURDUM, ÖĞRENDİĞİM KADARIYLA ODY4 TÜRÜ MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİNE SAHİP OLMAM VEYA OLAN BİRİSİNİ ÇALIŞTIRMAM VE İKİ YIL İÇİNDE 25 TON TAŞIMA KAPASİTESİNE ULAŞMAM GEREKİYORMUŞ, DOĞRU MUDUR?

 

Yanlış. Gerçek anlamda vergi mükellefleri için ODY4 türü Mesleki Yeterlilik Belgesi ve 25 ton istiap haddinde özmal ticari taşıt filosuna sahip olma şartı aranmaz.

 

ARAÇLARIMIZ 3,5 TONUN ALTINDA K2 YETKİ BELGESİ ALMAMIZ GEREKİYOR MU?

 

25.02.2008 tarihine kadar, bulunduğunuz ilin sınırlarını ihlal etmediğiniz müddetçe K2 yetki belgesi şartı aranmaz. Ancak çok sık yaşanan ve genellikle cezai müeyyidelere maruz kalınan en büyük sorun? sürücülerin farkında olmadan, keyfi istismarları ya da bilinçsizce hareket etmeleri nedeniyle belirlenmiş sınırları ihlal etmeleri ve dolayısıyla firmaların cezalara maruz kalmasıdır. Muhtemelen denetime yetkili kılınan elemanlar da, aynen radarla hız kontrolü yapan polis memurları gibi potansiyel ve kritik noktalara odaklanıyor.

 

25.02.2006 TARİHİNDEN ÖNCE İNDİRİMDEN YARARLANMAK MAKSADIYLA BANKAYA PARA YATIRDIK AMA EYLÜL AYI İTİBARİYLE HENÜZ HİÇ BİR İŞLEMDE BULUNMADIK. SORUN YAŞAR MIYIZ?

 

Söz konusu tarihe kadar para yatırmakla, size tanınan indirim hakkından yararlandınız. Ancak para yatırmakla beraber ilk uzatma tarihi olan 15.05.2006 ya da ikinci ve son uzatma tarihi olan 30.06.2006 tarihine kadar ilgili yetki belgesine mahsus nizami dosya verme tarihini elde ettiniz. Eğer 30.06.2006 tarihine kadar ilgili yetki belgesine mahsus nizami dosyanızı vermediyseniz; yatırdığınız paranın yanacağı gibi indirim hakkını da kaybedebilirsiniz. Bu belgenin şu an ki cari değerinden alacağınız anlamına gelir ayrıca yapılan denetimlerde kolluk kuvvetlerine yakalanmanız halinde, yetki belgesi olmaksızın taşıma işleri yaptığınızdan dolayı araç/araçlarınız 15 gün trafikten men edileceği gibi 5000 YTL idari para cezasına da mahkum edilirsiniz.

 

YASAL SÜRELER İÇİNDE İHMALKARLIKTAN YA DA MADDİ PROBLEMLER DEN DOLAYI NAKLİYECİLİK YAPTIĞIM ARAÇ/ARAÇLARA VE FİRMAMA, GEREKLİ OLAN K1 YETKİ BELGESİNİ ALMADIM/ALAMADIM. ŞU AN İÇİN BAŞVURDUM VE ŞAHIS FİRMASIYSAM TOPLAM 25TON İSTİAP HADDİ, TÜZEL KİŞİLİKSEM 75TON İSTİAP HADDİNDE ARAÇ/ARAÇLARA SAHİP OLMAM GEREKTİĞİ AYRICA 10000 YTL BELGE BEDELİ ÖDEMEMİN ZORUNLU OLDUĞU SÖYLENDİ. ARANAN İKİ ŞARTA SAHİP DEĞİLİM. NE YAPMAM LAZIM, NAKLİYECİLİK YAPAMAYACAK MIYIM? SAHİP OLDUĞUM BU ARAÇ/ARAÇLARA NE OLACAK?

 

Yetki belgeniz ve araçlarınızın taşıt kartı yoksa C2, L1, L2, M1, M2, M3, N1, N2 türü yetki belgesine sahip firmalarla taşıt kiralama sözleşmesi yaparak araçlarınızın bu tip firmaların taşıt belgelerine kaydedilmesi suretiyle yeniden çalışmalarını sağlayabilirsiniz. Araç başına TC Ulaştırma Bakanlığı'na 50.-YTL ödenmek suretiyle taşıt kartı çıkartılacak ve ilgili taşıt belgesine ilave edilecektir. Diğer bir ihtimal ise: aracınızın mülkiyetini K1 belgesi olan diğer bir gerçek ya da tüzel kişiliğin adına geçirerek onun yetki belgesi altında çalışmasını sağlamaktır ki tamamıyla karşılıklı güven ve itimat gerekir.                                                                

 

 

MESLEKİ YETERLİLİK EĞİTİMİ VE BELGELERİ MEVZUATI HAKKINDA:

 

K2  YETKİ BELGESİNE SAHİBİZ, KENDİ ARAÇLARIMIZLA VE İŞTİGAL KONUMUZLA İLGİLİ TAŞIMA İŞLERİ YAPIYORUZ HATTA ÇOĞU KEZ FİRMA SAHİBİ OLARAK ŞİRKETE AİT ARAÇLARI BENİMDE KULLANDIĞIM OLUYOR; SÜRÜCÜ BELGESİ ALMAMIZ GEREKİR Mİ?

 

Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yönetmeliği'nce; K2 yetki belgesi kapsamındaki ticari araçları kullanacak olan sürücülerin dolayısıyla sizin SRC4 türü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmanız gerekir.

 

PETROL ÜRÜNLERİ TİCARETİ YAPIYORUZ, HEM KENDİMİZE AİT HEM DE FİRMAMIZA KİRALADIĞIMIZ TANKERLERİMİZ VAR. SÜRÜCÜLERİMİZ İÇİN NE TÜR BELGE GEREKİR?

 

Karayollarında ulusal mahiyette tehlikeli madde ve atıkların taşımacılığını ifa edecek sürücülerin SRC5 türü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları gerekir.

 

YAKLAŞIK DÖRT YILDIR TİCARİ TAŞIT KULLANMA BELGEM VAR VE KAMYON ŞOFÖRLÜĞÜ YAPMAKTAYIM, BENİM DE HERHANGİ TÜRDE BELGE ALMAM GEREKİR Mİ?

 

Ticari taşıt kullanma belgeleri iptal edilmiştir, taşımacılık sektöründe var olan anlamını yitirmiş ve yerini SRC türü mesleki yeterlilik belgelerine bırakmıştır. Dolayısıyla taşımacılık sektöründe çalıştığınız iş sahasına uygun SRC türü mesleki yeterlilik belgesi almanız gerekir.

 

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ SAHİBİ OLMAK İÇİN VEYA YAPILACAK DENETİMLERDE BU BELGENİN ARANACAĞI BİR SÜRE VAR MIDIR VAR İSE SON TARİH NEDİR?

 

TC Ulaştırma Bakanlığı'nın yetkilendireceği kurumlar (trafik polisi, jandarma, zabıta, maliye denetim vs) , mesleki yeterlilik belgeleri hususundaki denetimlerine 31.12.2006 tarihinden itibaren başlayacaklardır. İlgili kişiler için tanınan son tarih 31.12.2006 dır.

 

2005 YILINDA SRC TÜRÜ MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ TALEBİNDE BULUNMAK ÜZERE ULAŞTIRMA BAKANLIĞI'NA, FİRMAMIZ PERSONELLERİYLE İLGİLİ DOSYALARI YOLLAMIŞTIK. HALEN BELGELERİMİZ GELMEDİ NE YAPMAMIZ GEREKİR?

 

Sayın Firma yetkilisi, 2005 yılında başvurdunuz halen belgeleriniz size ulaşmadıysa, kesinlikle uygulama hatası yapmışsınız anlamına gelir. Bu firmanız ve çalışanları için ciddi bir risk demektir ki; önerimiz: 31.12.2006 tarihine kadar olan sürenin darlığı ve belge alamama riskini değerlendirin gerekiyorsa Müşavirlik Grubumuza başvurun ve profesyonelce yeni bir çalışma talep edin.

 

ULUSLARARASI ÇALIŞAN NAKLİYE FİRMASIYIZ, 2005 YILI ARALIK AYINDA ÜDY VE ODY BELGESİ ALMAK İÇİN TALEPTE BULUNDUK AMA BELGELERİMİZ GELMEDİ, NE YAPMALIYIZ?

 

Muhtemelen iki sebep vardır. İlki inceleme bedelini yatırmamış olmanız ya da yatırdıysanız ilgili mercii ye ulaştırmadınız. İkincisi sunulan dosya içeriği hatalı veya eksik yada aranan kriterlere uymamanız demektir.

 

ULUSLARARASI ÇALIŞAN BİR LOJİSTİK FİRMASININ YÖNETİCİSİYİM, 12 SENEDİR SEKTÖR İÇİNDE HEM YÖNETİCİ HEM DE HİSSEDAR OLARAK ÇALIŞIYORUM. 2005 YILI İÇİNDE ÜDY BELGESİ ALMAK İÇİN BAŞVURDUM VE GEÇENLERDE BANA ÜDY4 BELGESİ GÖNDERDİLER. WEB SİTENİZİ İNCELEDİKTEN SONRA ANLADIM Kİ; BENİM İÇİN ÜDY3 GEREKLİYMİŞ. NE YAPMAM GEREKİR GERİ YOLLAYAYIM MI? NASIL DÜZELTİLEBİLİR?

 

Maalesef yapılan en büyük hata ve problemlerin kaynağı, daha önce başvuruda bulunmuş olan firmalar adına veya üyeleriyle, çalışanları adına başvuruda bulunmuş, söz konusu dosyaları hazırlamış olan, şoförler odalarında, derneklerde, meslek kuruluşlarında görevli kişiler veya bireysel hareket eden şahıslar, bilgi ve mevzuat eksikliği nedeniyle bu ya da buna benzer hatalar yaptılar ve halen yapıyorlar. 13 adet mesleki yeterlilik belgesi olup her birinin kendine has nizami dosya formatı vardır ve o formatlarla başvurulması gerekir. Sizin örneğinizde olduğu gibi, ÜDY talep ediyorsunuz bir mi, iki mi, üç mü ya da ÜDY4 mü belirtmiyorsunuz üstelik dosya dizinini yanlış hazırlıyorsunuz. Bu ODY ve SRC türü mesleki yeterlilik belgelerinin başvuruları içinde geçerlidir. Siz şu an ÜDY4 belgesi ile uluslararası çalışamazsınız ve L2 Yetki Belgenizin iptal edilmesine dahi sebebiyet verir. Önerimiz vakit kaybetmeden AB UYUM'a başvurun.  

 

K2 YETKİ BELGESİ KAPSAMINDAYIZ, FİRMAMIZA KAYITLI ARAÇLARIMIZIN TOPLAM YÜKLÜ AĞIRLIĞI 3.5 TONU GEÇMİYOR VE 25.02.2008 TARİHİNE KADAR İSTANBUL İLİ İÇİNDE K2 BELGESİ ARANMAKSIZIN KULLANMAYA YÖNELİK SÜREMİZ VAR. AYNI SÜRE ARAÇLARIMIZI KULLANACAK SÜRÜCÜLERİ DE KAPSIYOR MU?

 

Maalesef sürücüleri kapsamaz. Yetki belgeleri ve taşıt kartları ile ilgili yönetmelikle, yönetici ve sürücüleri ilgilendiren yönetmelik birbirinden farklıdır dolayısıyla uygulama önelleriyle, periyotları uyuşmaz. Bu nedenle sürücülerin ilan edilen son tarihe kadar SRC4 türü mesleki yeterlilik belgesini alması gerekir.

 

K1 YETKİ BELGEMİZ VAR, ODY4 İÇİN GEREKLİ İŞLEMLERİ TAMAMLADIM, BELGENİN BANA ULAŞMASINI BEKLİYORUM AYRICA K1 YETKİ BELGESİNE KAYITLI ARAÇLARI ZAMAN ZAMAN KULLANDIĞIM OLUYOR. ODY4 BELGEM VAR İKEN AYRICA SRC TÜRÜ BELGE ALMAM GEREKİR Mİ?

 

Kesinlikle; ÜDY ve ODY türü mesleki yeterlilik belgeleri, taşımacılık faaliyetlerini etkin ve faal bir şekilde yöneten, sevk ve idare eden, şirket içinde çalışan işveren, koordinatör, idareci, operatör, operasyon sorumlusu vs şeklinde adlandırılan kişileri kapsar. Ticari araçları kullanan kişiler hangi sıfatla adlandırılırsa adlandırılsın, kesinlikle SRC türü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak zorundadır.

 

WEB SAYFANIZI İNCELEDİKTEN SONRA, DÜKKANDA ÇALIŞAN ŞOFÖRLERİN SRC BELGESİ ALMASI GEREKTİĞİNİ ANLADIK. ELEMAN İŞTEN AYRILIRSA NE OLACAK?

 

Mesleki yeterlilik belgeleri kişiye mahsustur, belge üzerinde hak sahibi olan kişi bizzat belgenin sahibidir. Elemanınız işten ayrıldığında doğal olarak SRC türü belgesiyle birlikte ayrılacaktır. Bu nedenle taşımacılık faaliyetleriniz çerçevesinde eleman alır iken, başvuru sahibinden mesleki yeterlilik belgesinin olup olmadığını sorunuz.

 

MESLEKİ YETERLİLİK BELGELERİ NEREDEN VE NE ŞEKİLDE TEMİN EDİLİR?

 

TC Ulaştırma Bakanlığı'nın yetkilendirmiş olduğu eğitim kurumlarından, alınacak olan belge türüne uygun ve müfredatı belirlenmiş ders programını belirlemeniz gerekir. Eğitime devam mecburiyeti söz konusu olup, belge türüne göre 200 ila 1500 YTL eğitim bedeli söz konusudur. Eğitim süresi: Belge türüne göre 28 ila 130 saat olup, bir hafta ila üç ay sürebilmektedir. Eğitimin sona ermesiyle birlikte, kurum tarafından tamamlama belgesi verilir. Tamamlama belgesine haiz olan kişiler TC Ulaştırma Bakanlığı'nın açacağı sınavlara girerek bilgilerini belgelemeleri gerekir. Başarılı olan kişilere talep etmiş oldukları türden Mesleki Yeterlilik Belgesi, Bakanlık tarafından düzenlenerek verilir. (ab uyum'a danışabilirsiniz !)

 

K1 YETKİ BELGEMİZ VAR VE NAKLİYECİLİK İŞİYLE UĞRAŞIYORUZ, ARAÇLARI KULLANAN SÜRÜCÜLERE SRC4 TÜRÜ BELGE ALMAMIZ GEREKTİĞİNİ TESPİT ETTİK, BAŞKA NE TÜRLÜ BELGE BULUNDURMAMIZ YA DA BELGEYE SAHİP KİŞİ OLMASI GEREKİR?

 

Eğer şirketiniz Anonim, limited ya da kollektif şirket türünden ise en az bir adet ODY4 (orta düzey yönetici) mesleki yeterlilik belgesi sahibi kişi olması zorunludur. Şahıs firması yani gerçek anlamda vergi mükellefi iseniz ODY4 türü belge sahibi kişi ya da kişilere ihtiyacınız yoktur, sadece araç/araçları kullanacak personelinizde SRC4 türü mesleki yeterlilik belgesi olmak zorundadır.

 

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ OLMAZSA NE OLUR? OLMADIĞINI KİM ANLAYACAK VEYA KİM SORACAK?

 

4925 sayılı "Karayolu Taşıma Kanunu" nun amaç ve kapsamı ifadeleri içinde açıkça belirlenmiştir. Yolcu veya eşya-kargo taşımacılığı sektörü içinde yer alan tüm gerçek ve tüzel kişilikler ile yine sektör içinde taşımacılık faaliyetlerini yöneten, sevk ve idare eden; İşveren, yönetici, koordinatör, operasyon sorumlusu, şef, uzman, sürücü vs. konumundaki tüm bireyler, mesleklerini idame ettirebilmek için Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmak zorundadır. Aksi halde karayollarında:  İşveren;  Taşımacılık faaliyetlerinde bulunamaz, profesyonel bazda çalışanlar; Sektör içinde mesleğini icra edemez, sürücüler; Kesinlikle ticari araçları kullanamaz. TC Ulaştırma Bakanlığı'nın emir ve talimatları ile görevlendireceği valilikler, belediyeler ve zabıta birimleri, TC İçişleri Bakanlığı Polis Teşkilatı, TC Maliye Bakanlığı Denetim Elemanları, Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü Personeli, Jandarma ile Bakanlığın görevlendireceği diğer kamu personeli, kanun kapsamında yer alan yönetmelikler mevzuatıyla ilgili denetim yapacak, sorgulayacak gerekirse geçerli olan cezai müeyyideleri uygulayacaktır.

 

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİNİ EĞİTİME GİTMEDEN, HERHANGİ BİR BEDEL ÖDEMEDEN, BAKANLIĞIN AÇACAĞI SINAVA GİRMEDEN VE EN ÖNEMLİSİ İŞİMİ AKSATMADAN ALABİLME ŞANSIM VAR MI?

 

AB UYUM GRUBU olarak, aradığımız kriterlere sahipseniz ve istediğimiz belgeleri temin edebilirseniz, eğitime gitmeden, masraf yapmadan, işinizi aksatmadan ve sınava girmeden, ÜDY, ODY ve SRC türü mesleki yeterlilik belgelerinden her hangi birine sahip olabileceğinize ve bunları sizin adınıza temin edebileceğimize garanti ederiz. 31.12.2006 tarihinden önce kesinlikle müşavir arkadaşlarımıza danışın ve işlemlerinizle ilgili müşavirlik hizmeti protokolü talebinde bulunun!.

 

SRC TÜRÜ BELGE İÇİN NE TÜR EVRAKLAR İSTİYORSUNUZ ? ARADIĞINIZ KRİTERLER NELERDİR?

 

Kriterlerden en önemlisi: 25.02.2006 tarihi itibariyle, geriye dönük en az 3 yıl SSK'lı, Bağ kur'lu veya diğer bir Sosyal Güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışmanızdır. Bu kriter söz konusu ise kesinlikle AB UYUM danışmanlık grubu ile temasa geçiniz.

 

FİRMAMA KAYITLI ARAÇLARIM VAR NAKLİYECİLİK YAPMIYORUZ, BAŞKASININ MALINI TAŞIMIYORUZ VE TAŞIMA İŞLERİNDEN PARA KAZANMIYORUZ. BUNA RAĞMEN K2 YETKİ BELGESİNİ ALDIK. ŞİMDİ DE SÜRÜCÜLERE BELGE ALINMASI GEREKTİĞİ SÖYLENİYOR. SÜRÜCÜLERİMİZİN ŞOFÖRLER ODASINDAN ALINMIŞ TİCARİ TAŞIT KULLANMA BELGELERİ VAR. BUNA RAĞMEN NE TÜR BELGE GEREKİYOR?

 

Bu güne kadar şoförler odasından alınan ticari taşıt kullanma belgeleri iptal edilmiştir ve hükümsüzdür. Yerini SRC türü mesleki yeterlilik belgelerine bırakmıştır. (hükümsüzde olsa ticari taşıt kullanma belgelerinizi muhafaza ediniz)

 

MESLEKİ YETERLİLİK BELGELERİ KİME VE NE ŞEKİLDE VERİLİR?

 

Bu tip belgeler kişiye özel düzenlenir. Sürücü belgesi gibi süresiz olup ancak uygulama ve kullanım önellerine aykırı bir durumda geri alınır. Kişinin çalıştığı yerden ayrılması durumunda belge kişiyle beraber gider. Dolayısıyla mesleki yeterlilik belgelerine ilişkin yapılan giderler, firma tarafından kişinin cari alacağına mahsup edilebilir ya da kişiden talep edilebilir.

 

31.12.2005 TARİHİNDEN ÖNCE, DOĞRUDAN MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ALABİLMEK MAKSADIYLA BAKANLIĞA BAŞVURDUK. NERDEYSE 1 YIL OLDU HENÜZ BELGEMİZ GELMEDİ. NE YAPMAMIZ GEREKİR?

 

Öncelikle ne tür mesleki yeterlilik belgesi talebinde bulundunuz ve talep ederken türünü detayıyla birlikte bildirdiniz mi? Zorunlu olan önelleri yerine getirdiniz mi? Dosya içeriği istenilen belge türüne uygun mu? Eksiklerim olabilir endişeniz var ise Mesleki Yeterlilik Belgeniz gelmeyecektir. Detaylar için AB UYUM Danışmanlık Grubuna danışın ya da vakit kaybetmeden müşavirlik hizmeti talebinde bulunun. 31.12.2006 tarihine kadar halen şansınız var!

 

FİRMAMIZI, BAKANLIKTAN ALINMIŞ "MESLEKİ YETERLİLİK EĞİTİMİ YETKİ BELGESİNE" SAHİP OLDUKLARINI İFADE EDEN BİR KURUMUN YETKİLİSİ ARADI VE SİZİN SÖYLEDİĞİNİZİN AKSİNE, MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİNİ SADECE KENDİLERİNİN VEREBİLECEĞİNİ BAŞKA BİR ALTERNATİFİN OLMADIĞINI SÖYLEDİ. BUNUN ANLAMI NEDİR?

 

Bu tip kurumlar ciddi bir bedel karşılığı eğitim verirler, eğitim belge türüne göre 1 hafta ila 3 ay sürebilir. Eğitime devam mecburiyeti vardır ki kursiyerler için son derece zor ve zaman zaman işyerlerinin kurallarının ihlaline sebebiyet verebilir. Eğitimin sonunda verilen tamamlama belgeleri ile Bakanlığın Ankara'da açacağı sınavlara başvurulmasını ve girilmesini sağlar. Sınavlarda başarılı olunması halinde belge Bakanlık tarafından hak sahibinin adına düzenlenir. Anlaşılacağı üzere belge düzenleme yetkisi sadece TC Ulaştırma Bakanlığına aittir. Yetkili eğitim kurumları bu faaliyetlerinden gelir elde eder amacını aşamaz ve mesleki yeterlilik belgesi düzenleyemez. Ancak aradığımız kriterlere ve istediğimiz belgelere haiz kişiler 31.12.2006 tarihine kadar mesleki yeterlilik belgelerini, bizim vasıtamızla eğitime gitmeden, bedel ödemeden, sınava girmeden en önemlisi iş kaybı yaşanmadan doğrudan alabilirler.